Onn Jaafar melakar sejarah perjuangan bangsa di Batu Pahat - Mustapa Meon; Salleh Hamzah (Persatuan Sejarah Malaysia Kawasan Batu Pahat, 2006)
Buku ini dilahirkan sebagai sebuah catatan mengenai detik-detik penubuhan UMNO & perjuangan menentang Malayan Union sehingga berjaya dihapuskan