Onn Jaafar melakar sejarah perjuangan bangsa di Batu Pahat - Mustapa Meon; Salleh Hamzah (Johor : Persatuan Sejarah Malaysia Kawasan Batu Pahat, 2006)
Buku ini dilahirkan sebagai sebuah catatan mengenai detik-detik penubuhan UMNO & perjuangan menentang Malayan Union sehingga berjaya dihapuskan
Buku ini diterbitkan bersempena ulang tahun ke-60 UMNO & projek Dato' Onn pengasas sebuah negara bangsa
Keywords: Malaysia -- history; Malaysia -- politics and government; Political parties -- Johor -- Batu Pahat -- history; Politicians -- biography -- Malaysia